Avusturya-Macaristan Veliahtı Franz Ferdinand’ın 28 Temmuz 1914’te Saraybosna’da öldürülmesinin ardından başlayan Birinci Dünya Savaşı, 4 yıl 3 ay sürdü. 10 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği tahmin edilen büyük savaş sonucunda dünya dengelerini derinden etkileyen çok önemli sonuçlar ortaya çıkmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın istikrarını değiştiren en değerli dört cephesini sizler için derledik.
Batı Cephesi savaşın ana üssüydü. Almanya’nın Fransa, Belçika ve Hollanda’ya kara harekatı yaptığı bu cephede dört yıl boyunca çatışmalar devam etti.
Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndaki en büyük başarılarından biri hiç şüphesiz Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleşti.
Çanakkale Savaşı sırasında Anafartalar Küme Komutanı olarak görev yapan Yarbay Mustafa Kemal, savaş sırasında albaylığa, savaştan sonra orgeneralliğe terfi etti.
İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anlayınca 1916 yılı başında bölgeden çekildiler. Bu savaşın dünya tarihini doğrudan etkileyen sonuçları olmuştur.
Birinci Dünya Savaşı’nın bir diğer değerli cephesi de Güney’de yaşandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun Arap Yarımadası çevresinde, Suriye ve Irak çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı.
Güney Cephesi’nde yaşanan olaylar, özellikle Türk milleti içinde değerli kırılmalara yol açtı. Bölgeyi korumak için savaşan Osmanlı askerleri, kendi vatandaşları olan yerel Arap halkından bekledikleri desteği alamayınca manevi bir ayrışma yaşadılar.
Birinci Dünya Savaşı’nın kilit cephelerinden biri Kafkas Cephesi idi. Osmanlı Devleti ile Rusya İmparatorluğu bu cephede karşı karşıya gelmiş, yakın tarihi ve hatta bugünü yakından ilgilendiren olaylar yaşanmıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nın “sonsuz savaş” olduğu ve siyasi olarak İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar devam ettiği söylenir. Bunun en değerli nedeni ise bu savaş sonunda imzalanan Antlaşmalardır.