KAYYEMİNDEN GÜVENLİ ARAÇ SATIŞINA YÖNELİK E-İHALE UYARISI
YEDİEMİN otoparkında bulunan ve hukuki koruma gerektirmeyen hacizli araçların ihale yoluyla satışına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi. Düzenlemenin amacı, el konulan araçların kayyımların elinde çürümesinin önüne geçmek. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Erkaynak, “İkinci el otomotiv sektörüne fiyatlar açısından çok fazla etki edeceğini düşünmüyoruz. Tabii yüksek modelle ilgili bir çekim de olabilir” dedi. Ancak alt sınıf araçların ve geçmiş yıllardan beri bekleyen araçların performansı boyadan etkilenmeyecek.” “Elbette alıcılar, ihale sırasında kaportanın ne durumda olduğunu, motor aksamlarında ne gibi eksiklikler olduğunu göremiyor. İhale e-ihale yoluyla yapıldığı için bu araçlar sadece marka ve model belirtilerek satışa sunulacak. Burada tabii ki özellikle alıcıların bu konuya dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz haftalarda kayyım otoparklarında çürüyen araçların değerlendirilmesine yönelik 1 Kasım’dan itibaren yeni bir uygulamanın hayata geçeceğini açıklamıştı. Dün yürürlüğe giren düzenlemeyle, kayyım otoparklarında yasal haciz kaldırıldığı halde henüz otoparktan alınmayan araçlar satışa sunulacak. Araçlar satışa çıkmadan önce öncelikle sahiplerine satın alma teklifinde bulunulacak. Sahibi tarafından satın alınmayan araç, e-açık artırma yoluyla satışa sunulacak. Otoparktaki araçların e-ihale yoluyla satılmaması halinde Makine ve Kimya Sanayi’ne (MKE) devredilecek. Dönemden elde edilen gelir hak sahiplerine verilecek. Bu işlemlerde sürelerin karşılanmaması durumunda araçlar ücretsiz olarak Kızılay’a devredilecektir. Otopark yetkilileri bu durumun hem kendileri hem borçlu hem de alacaklı açısından olumlu olduğunu, bu durumun araçların çürümesinin önüne geçeceğini belirtti. Bu durum ikinci el araç pazarında fiyatların düşmesine neden olacağı için sosyal medyada da tartışıldı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Erkaynak, ikinci el araç pazarında fiyatlarda düşüş beklemediklerini belirtti. Er Temel, e-ihale yoluyla araç alacak vatandaşlara ihale sırasında araçların durumunu göremeyecekleri için dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Avukat Mehmet Fatih Şahin, otomobilin satış sürecinin yaklaşık 2 ay süreceğini öngörüyor. Öte yandan kayyım otoparkında bulunan lüks otomobiller de dikkat çekti.
“E-İHALE YOLUYLA YAPILDIĞI İÇİN BU ARAÇLAR SADECE MARKA VE MODEL BELİRTİLEREK SATIŞ YAPILACAKTIR”
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Lideri Hayrettin Erkaynak, “Bugün Adalet Bakanlığımızın aldığı karar doğrultusunda kayyım otoparklarında araçların satışına ilişkin süreç başlamıştır. Bu kararın olumlu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yıllardır otoparklarda çürüyen araçların ekonomiye kazandırılması alınmış bir karardır.Buradaki süreç şöyle işleyecek.Bu araçlar ilk sahiplerine sunulacak.Daha sonra bireylerin kullanımına sunulacak. Bu araçlara el konulan kişi, satın almadığı takdirde e-ihale yoluyla satışa sunulacak. Bu ihale yoluyla yapılan satışlar, TC vatandaşı olan herkesin yaptığı satışlara dahil edilebilecek. Türkiye’den ve ihaleye kimler çıkıyor. Ücreti ödeyen herkes UYAP üzerinden girebilecek. Bu araçlar orada satılmazsa MKE aracılığıyla Kızılay’a devredilecek. Bu durumda Bakanlığımız çalışma başlattı. Bu araçları tekrar ekonomiye kazandırmak. İkinci el otomotiv pazarı esasen olması gereken seviyelere ulaştı. Fiyatlar şu anda oldukça makul seviyelerde. Yeni araç bolluğu ikinci el otomobil sektörünü de etkiledi. Şu anda departmanımızda araca erişim konusunda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Yani satılacak araçların performansının nasıl olduğu, araçların ne durumda olduğu, yıllardır kayyum parklarında bekletildiği için hala soru işareti. Bu bağlamda düşündüğümüzde fiyatlar açısından ikinci el otomotiv sektörüne çok fazla etki edeceğini düşünmüyoruz. Tabii burada belki yüksek model araçlarla ilgili bir çekim de olabilir. Ancak önceki yıllardan beri performansı düşük olan ve bekleyen araçların; Elbette alıcılar ihale sırasında boyanın, kaporta durumunun ne olduğunu, motor aksamlarında ne gibi eksikliklerin olduğunu göremiyorlar. Buradaki ihale e-ihale yoluyla olduğu için bu araçlar sadece marka ve model belirtilerek satışa sunulacak. Özellikle düzenli alıcıların da bu konuya dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
“BAZI BORÇLAR BİRİKİYOR”
Avukat Mehmet Fatih Şahin, haczin kalkmasının ardından araçlar için sürecin aynı gün başladığını, ortalama bir otomobil satışının 45 günde tamamlanmasını beklediklerini belirtti. Avukat Şahin, “Yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunumuzun 20’nci maddesiyle yaklaşık 700 bin aracın piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu 700 bin araç ise hacizli veya kayyuma rehin verilen araçlardır. yani araç sahibi borçlu, aracı teslim almazsa araç içinde biriken borcun piyasaya sürülmesi beklenir.Fiyat dahil bir takım borçlar birikir.Bu borcu öderse ve araca el konulmasında öncelik sahibi olan kayyumdan aracı teslim almazsa veya haciz koyan kişi varsa, haciz alacaklısı tarafından öncelikle ihtarname çekilir ve süre verilir. 10 gün süre veriliyor, sonunda satın alma hakkı veriliyor, yani eksperler bir araca değerleme yapıyor, bunun üzerine yapılan değerlemenin yüzde 50’si fiyatın altında satışa sunuluyor. haciz alacaklısı buradaki bedeli ödeyip aracı teslim almaz, araç MKE’ye devredilir; Yüzde 40’ın üzerinde satış yapılacak. Önceki satışlar kadar uzun sürmeyecek. Burada devletin amacının bu araçları bir an önce elden çıkarıp piyasaya sürmek olduğunu söyleyebiliriz. Burada kimin alacağına bağlı. Çünkü süreç adım adım ilerleyecektir. “Bir vatandaş ilk etapta arabayı almak isterse veya haciz sahibi öncelikli olarak alacaklı olarak almak isterse yaklaşık 45 günde bitirebiliyor” dedi.