Türkiye’nin En Büyük Nükleer Enerji Forumu NPPES-2023, Rosatom ve Akkuyu Nuclear Ana Sponsorluğunda Gerçekleştirildi
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş, 21-22 Haziran tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Tepesi NPPES-2023’e katıldı. Rosatom, nükleer teknoloji ve sanayi alanında Türkiye’nin en büyük iş platformu olan NPPES’in ana sponsoru olarak tepe boyunca yürütülen çalışma programında aktif olarak yer alırken, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Nükleer Santral (NGS) projesi hakkında bilgi verdi. Rosatom yetkilileri ayrıca Türk şirketleriyle nükleer ve nükleer olmayan teknolojiler konusunda yeni işbirliği alanlarını da tanıttı.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Akkuyu NGS proje firmaları her yıl NPPES Hill etkinliklerine katılıyor. NGSES, Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşasında yer alan tüm potansiyel katılımcılar için bir bağlantı platformu. tamamı Türk tedarikçiler.Türkiye’deki çeşitli sektörlerden temsilciler projeye katılıyor.Yıllardır birçok nükleer teknoloji uygulamasının başkanı olan Rosatom’dan gelen iş tekliflerini aktif olarak dahil etmeye ve ufkunu genişletmeye devam ediyoruz.”
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko NGS-2023 açılış töreninde şunları söyledi: “Rosatom, Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklığımızı takdir ediyor ve gelişimi için büyük bir potansiyel görüyor. Rosatom yeni işbirliği alanlarını tartışmaya her zaman açıktır. Elbette buna yeni yüksek kapasiteli nükleer santral projeleri de dahil olabilir ama hepsi bu kadar değil. Potansiyel ortaklarımıza su arıtmadan araştırma reaktörleri ve nükleer tıbba kadar uzanan alanlarda eserler ve tahliller sağlamaya hazırız.”
Rosatom, bu yıl NPPES’te ilk kez, kendi şirketlerinin Türkiye pazarı için nükleer ve nükleer olmayan sektörlerdeki ürünlerini içeren çok yönlü bir teklif sundu. Konuyla ilgili özel bir panel kapsamında, Rosatom ürünlerinin Türkiye’de tanıtımı için endüstri entegratörü olarak faaliyet gösteren REIN A.Ş’nin iştiraki RAOS Enerji’nin İş Geliştirme ve Satış Müdürü Faraç Alemdar bir sunum yaptı. Panelin yanı sıra Rosatom Infrastructure Analysis Company’den Dmitry Repin su arıtma ve tuzdan arındırma analizleri, ITC GET Company’den Aleksey Kovalevich modelleme ve simülasyonu, Rusatom Service Türkiye Şubesi’nden Arda Sapankaya biyogaz ve hidroelektrik ve RAOS’tan Ksenia Nikolaeva çok amaçlı araştırma reaktörü GİBİ. Analizleri üzerine sunumlar yaptılar.
Kuzey Afrika Bölge Lider Yardımcısı ve Bölge Merkez Müdürü Alexander Voronkov, “Bugün Rosatom, hem nükleer hem de nükleer olmayan alanlarda Türk ortaklarımızın ilgisini çekebilecek uygun bir dizi çalışma ve hizmet sunuyor. İşbirliğini deneyimledik. Bu işbirliği alanlarını geliştirmenin kesinlikle mantıklı olduğuna inanıyoruz.Kapılarımız tuzdan arındırma ve su arıtma analizleri, tarımsal ve endüstriyel uygulamalar için radyasyon teknolojileri ve nükleer enerji dışı işletmeler için nükleer bilim ve teknoloji merkezlerinin inşası alanlarındadır. ve diğer birçok alanda “Buradaki beklentiler çok geniş ve Türkiye pazarındaki teknolojilerimize olan mutlak talebe inancımız tam” dedi.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnşaat ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, forumda yaptığı konuşmada her bir güç ünitesinin inşaat durumu hakkında bilgi verirken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sezemin dedi ki:
“Akkuyu NGS 1. ünitesinde genel suram işleri ve ön devreye alma süreçlerine başlayabilmemiz için bu yıl enerji nakil tesisleri, kara tesisleri ve yardımcı binaların hazırlıklarını tamamlamamız gerekiyor. Akkuyu NGS Projesi Türkiye’de yeni bir sanayi yaratıyor. Türkiye, proje ile Türkiye daha istikrarlı.Bir enerji sistemine ek olarak, nükleer enerji alanında yetkinlik geliştirme ve üreticilerin daha sonra uluslararası pazarlara girme fırsatı sağlıyor.Akkuyu NGS Projesi, ekonomik büyümeye, kalkınmaya katkıda bulunuyor. altyapı, yerli üretim, bilim ve eğitim ve diğer sektörler ile Türkiye’nin kalkınmasına destek olmaya ve önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.”
Deniz Sezemin Akkuyu NGS’nin yerlileştirme programı kapsamındaki olumlu dinamiklere de dikkat çekti. Sezemin, “Geçen yıl projeye sağlanan ekipman, malzeme ve hizmetler için Türk firmalarıyla yapılan sözleşmelerin toplam tutarı 1 milyar doları aşarak 3,2 milyar dolardan 4,3 milyar dolara yükseldi.” dedi.
Zirve kapsamında gerçekleştirilen “21. Yüzyılda Nükleer Endüstri: Emniyet, Güvenilirlik, Çevre” başlıklı ana panel oturumunda; IAEA Genel Müdür Yardımcısı ve Nükleer Güç Bölüm Lideri Mikhail Chudakov, Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Lider Yardımcısı ve Bölge Merkez Müdürü Alexander Voronkov, TC Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Uzmanı Hakan Hatipoğlu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TUNAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Necati Kaya , Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demirak sunum yaptı.
Zirvede ayrıca Rosatom ve AKKUYU NÜKLEER, Akkuyu NGS inşaatının ana yüklenicisi olan Rus-Türk ortak girişimi TITAN2 IC ICTAS ile projenin potansiyel tedarikçileri için bir seminer de düzenledi. Firma yetkilileri, Rosatom’un satın alma sistemi, siparişlerin Türkiye Cumhuriyeti’nde yerelleştirilmesi ve Türk firmaları ile yapılan pratik çalışma örnekleri hakkında bilgiler paylaştı. Seminerde hızla ilerleyen ve uzun vadeli işbirliği için büyük fırsatlar yaratarak daha fazla yeni ortak çeken Akkuyu NGS Projesi’nin potansiyel ve mevcut proje tedarikçileri, Akkuyu NGS Projesi’nin satın alma prosedürlerine katılımla ilgili sorular sordu ve yetkililerden detaylı yanıtlar aldı. satın alma uzmanları.
Rosatom ve AKKUYU NÜKLEER, Türkiye’nin ilk nükleer santralinin modernitesini ve yüksek teknolojisini katılımcılara yansıtan NGS-2023’te Akkuyu NGS’nin özgün mimari konseptini yansıtan ayna panelli bir stant açtı.
Rosatom ve AKKUYU NÜKLEER uzmanları, Akkuyu NGS Projesi’nde kullanılan teknolojik çözümler, VVER-1200 nesil 3+ reaktör teknolojisi, güvenlik sistemleri ve projenin ilerleyişi hakkında forum ziyaretçilerini bilgilendirdi. Standı ziyaret edenler, Akkuyu NGS’nin interaktif 3 boyutlu modelini görebilecekleri, nükleer santralin ana tesis ve ekipman unsurlarını görselleştirebilecekleri ve çalışma prensibini öğrenebilecekleri “VVER-1200 teknolojili NGS” taşınabilir uygulamasına yoğun ilgi gösterdi. NPP’nin ilkeleri. Standın yanında ziyaretçilerin Akkuyu NGS’nin mimari tasarımını yansıtan bir görselle fotoğraf çekebilecekleri bir alan da bulunuyordu.
Stantta ayrıca AKKUYU NÜKLEER uzmanlarının İstanbul’daki üniversite öğrencilerine Akkuyu NGS Projesi ve Türkiye’nin teknolojik gelişimi için nükleer enerjinin önemi hakkında sunumlar yaptığı bir konferans alanı da yer aldı. Rusya’da eğitim görmüş Türk nükleer mühendislerinin rehberliğinde hazırlanan Akkuyu NGS şantiyesi görüntü tipi de bölgedeki dev ekranda yayınlandı. İlacın ardından stant görevlileri misafirlere sorular yöneltti ve doğru cevap verenlere ikramlarda bulundu.
Bu kapsamda gerçekleştirilen NPPES 2023 ve B2B görüşmelerinin katılımcıları forumu şu sözlerle değerlendirdi:
TESTKO Baş Koordinatörü Necip Koyuncu: “AKKUYU NÜKLEER ile yaklaşık 2 yıldır çalışıyoruz. Saha güvenliğini sağlayacak binalar yaptık. Akkuyu’da baştan sona binayı yapmayı başaran biziz. NGS şantiyesi olup cephe, bağlantı ve iç kaplama gibi tüm işleri tamamlamış bulunmaktayız. Akkuyu, Türkiye” “Türkiye’nin ilk nükleer projesi ve dolayısıyla çok değerli. Çok büyük kazanımlar elde ettiğimiz bu projede yaptığımız işten gurur duyuyoruz. deneyim.”
Bayramoğlu Sanayi Holding Yönetim Kurulu Lideri Burak Çeliktaş, “Ülkemizin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS ile ilgili çalışmalara kısa bir süre önce başladık. Ayrıca nükleer endüstrinin bir parçası olan CERN ile çalışmalarımız devam ediyor. yine paralel olarak devam ediyor. Ülkemizdeki diğer nükleer santral projelerinde de alışılageldiği üzere Akkuyu NGS Projesi teknolojimizi ve bilgi birikimimizi geliştirmeye yardımcı oluyor. Hem ekonomik olarak hem de yeni yetkinliklerin kazanılması açısından değerli bir rol oynamaktadır. Türk şirketlerinin uluslararası işbirliklerini geliştirmeleri için büyük fırsatlar var.”
Aquamatch Satış Müdürü Tuğçe Uzun: “Harika bir etkinlikti. Farklı bir seminerdi. Etkinliğin hem verilen bilgiler hem de nükleer departmandaki saygın firmaların temsilcileri ile bağlantı kurmak açısından değerli olduğunu düşünüyoruz. Sıhhi tesisat sistemleri üretiyoruz. ve atık su arıtma sistemleri Akkuyu NGS alanında kendi geliştirdiğimiz bir akkuyu su arıtma sistemi kurduk su depoları da üretmekteyiz. Üçü tamamlandı, dördüncüsü de son aşamada, ikincisi reaktörlerin su soğutmasını sağlayacak en değerli proje AKKUYU NÜKLEER ve Rosatom Kendisiyle çok yeterli bir ilişki geliştirdik.”
Eksen Belgelendirme Teknik Hizmetler LTD. Teknik Müdür Onur Boysan: “Çeşitli firmaların temsilcileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdik. Toplantılar çok verimli ve son derece faydalı geçti. Akkuyu NGS Projesi Türkiye’de ilk ve ilk kez, Akkuyu NGS Projesi ile ilgili bir proje içerisinde yer alıyoruz. nükleer enerji. Çalışmalarımızı bu yönde sürdüreceğiz. Şu anda Rosatom’un Mısır’da inşa ettiği El Dabaa NGS’nin altyapı tasarımını geliştiriyoruz. Genel olarak, Hill’deki iki gün bizim için çok verimli geçti. Şirketimiz bu tür şube forumlarına düzenli olarak katılacaktır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı